Tips oss 2400

Lukk

MMS-bilder kan sendes til 2400. Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. Som tipser kan du selvsagt være anonym.

les videre

DØD: Eyvind Solås er gått bort. Her fra en premiere i 2002, for stykket «God kveld, Borge», som han spilte i sammen med Knut Borge. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET

Eyvind Solås er død

Musikk-komikeren ble 73 år.

(Dagbladet): Musikeren, komponisten og skuespilleren Eyvind Solås døde i dag, langfredag, 73 år gammel. Dødsfallet kommer etter et kortere sykeleie, melder NTB.

annonse

Samarbeidsprosjekter

Solås hadde en svært mangefasettert karriere, men mange vil nok huske ham for gjesteopptredenene han gjorde som komiker i programmer med bl.a. Harald Heide-Steen jr. og i sitt eget TV-program «Musikknytt».

Skuespillerkarrieren omfattet også opptredener på Riksteateret og flere revyer i samarbeid med Ole Paus.

Men det var musikken som var hans hovedbeskjeftigelse; han var aktiv komponist innen teater, TV, og film, og ledet musikkprogrammer på NRK i en årrekke; en stund var han musikksjef for NRK TVs sendinger.

Solås' karriere i NRK strakte seg fra 1969 til 2002, de seinere åra arbeidet han i P2.

Stortalent

Den unge Solås ble raskt fanget opp som stortalent, og etter en periode på Musikkonservatoriet fikk han tysk statsstipend for å studere ved Musikkhøgskolen i Köln.

Seinere var Solås blant grunnleggerne av den kjente musikk- og teaterlinja ved Romerike folkehøgskole.

Solås er blant de få nordmennene som fikk møte Hitlers rustningsminister Albert Speer, i 1980, et års tid før Speer døde. Møtet kom i stand i forbindelse med et TV-program Solås lagde om musikk og nazisme.

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER HER
annonse

Eyvind Solås (1937-2011)

• Født 11. mai 1937.

• Norsk musiker, komponist, skuespiller og programleder både i TV og radio.

• Studerte klaver- og musikkteori ved Musikkonservatoriet i Oslo og tok magistergraden i musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo 1968.

• Han var med på å opprette teater- og musikklinja ved Romerike folkehøgskole, der han underviste i perioden 1967-69.

• Han var ansatt i NRK fra 1969 til 2002.

• Som leder av NRK TVs magasinprogram «Musikknytt» fra 1972 til 1986 brukte Solås sitt gjøglertalent til å skape interesse for musikk hos det brede publikum.

• Hans figurer «Professoren», «Komponisten», «Byråkraten» og andre skapte debatt om hvorvidt denne løsslupne humoren egnet seg i et seriøst musikkprogram.

• I 1974 kom LP-en «Professoren», hvor han sammen med Knut Høiland gestaltet en rekke av typene fra sine musikkprogrammer i NRK. I 1980 ga han sammen med Trond-Viggo Torgersen ut «Eyvind & Trond-Viggo», en LP i samme gate.

• Han var virksom som teater-, film- og ballettkomponist og har skapt selvstendige verker som kantaten «Bendik og Årolilja», orkesterverker, to klaverkonserter og to strykekvartetter.

• Han skrev også musikk til rundt 20 radiohørespill.

• Hans ballettpantomime «Måne over gjøglervogna» ble oppført på Det Norske Teatret. «Historien om en mor», bygd over H.C. Andersens eventyr med samme navn, ble uroppført av Kringkastingsorkesteret og med Wenche Foss, som verket er tilegnet, som fortelleren.

• I 1993 ga Solås ut boka «Ensom vandrer: fantasier og refleksjoner i Edvard Griegs landskap».

• Han har også vært aktiv som musikkskribent i diverse tidsskift.

Kilder: Store norske leksikon, Norsk biografisk leksikon, Wikipedia